divendres, 4 de març del 2016

TT4. LA SOCIETAT TIC

T. 4  LA SOCIETAT TIC (un apartat del tema 1 del llibre mas lo k explica en clase el profe)


Características de la societat TIC

     Gran presència dels “mass media” i de les noves tecnologies de la informació ila comunicació (TIC), amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral

     Gran quantitat d’informació al nosre abast. Cada vegada ins resulta més fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.

     Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginteria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.

     La fi de l’era industiral. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidadt la societat de la informació treballa en el sector serveis, i té una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.

     Llibertat de moviment. La “societat de la informació” sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.

     Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns  laborals i obren grans possibilitats al tele-treball.

Què són les TIC?

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb la emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació.

Característiques de les TIC:

     Inmaterialitat
     Deslocalització
     Interactivitat
     Instantaneitat
     Reproducció ilimitada
     No linealitat (hiperenllaços)
     Interconexió
     Diversitat/Multiformat (text, imatge, so)

Aportacions de les TIC:

     Fàcil accés a tot tipus d’informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La inforamció és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements.

     Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpìda i fiable.

     Canals de comunicació immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l’edició i difusió de la informació.

     Emmagatzematge de grans quantitats d’informació en petits suports de fàcil transport

     Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzin els ordinadors.

     Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, etc.

     Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d’informació.

     Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitat mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


Limitacions de les TIC:

     Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d’ordinador i sistemes operatius.

     Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d’aprendre, la necessitat d’aptituds i actituds favorables.

     Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixin accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.

     Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratement dels equpos i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.


     Barreres culturals. L’idioma dominant, l’anglés, en el qual vènen moltes referències i informacións d’Internet. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada