dissabte, 21 de maig del 2016

T.T.11 OBJECTES D’APRENENTATGE I LLICÈNCIES EN INTERNET

T.T.11  OBJECTES D’APRENENTATGE I LICÈNCIES EN INTERNET

Introducció:

Necessitem protegir la informació que penjem a Internet, fotografies, dades, per qué?, Perque en el moment de penjar informació en la Xarxa, el domini de les nostres imatges, pasa a ser del Administrador: Facebook, Twitter, Wasap. Amb una icona de Creative Commons, ens és suficient per a protegir la nostra informació a Internet. A més, estem exposats, perqué es poguen rastrear els nostres passos, visites a unes altres pàgines, i empreses interesades poguen utilitzar eixa informació per a enviar-nos informació no desitjada.

  1. Objectes d’aprenentatge, Qué són?

Qualsevol entitat, digital o no, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l’aprenentatge recolzar per la teconologia. Com a exemples d’objectes destaquen:

  • Contingut Multimèdia
  • Contingut Instructiu
  • Objectes d’aprenentatge
  • Programari educatiu i eines de programari
  • Persones, organitzacions o esdeveniments refenciats durant l’aprenentatge recolzat teconològicament.


D’altra banda els ojectes d’aprenentatge etan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d’aprenentatge i la seva utilització.


2. On trobar objectes d’aprenentatge?

Projecte Agrega: Aquesta iniciativa elaborada per el Minister d’Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d’un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d’agregació o format, i en general, per qualsevol característiques descrites en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d’Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

Projecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCORM, Common Cartridge: Triant qualsevol d’aquests formats d’obtindrà l’objecte d’aprenentatge en format ZIP.



3. Llicències d’Internet.

Drets d’autor o Copyright: conjunt de lleis juridiques que es donen a l’autor sobre la creació d’una obra. Copyright©. Aquest drets protegen qualsevol obra que se considere de naturaleza intelectual com produccions científiques, produccions literàries o artístiques, dibuixos industrials,.. Amb aquest, l’autor té dret a: copia, reproducció, venta, … el que anomenem  “dret d’autor”, i a més li perteneceran els seguents drets:

  • Dret Moral, Dret a ser reconeguda com autora, els drets morals.

  • Drets patrimonials: lo disfrutan a lo largo de toda la vida i quando muere su familia lo puede disfrutar durante 70 años.  Estos drets es divideixen en Drets d’explotació i Drets Compensatoris.

Llicències d’Internet Lliures Creative Commons:

1.- Domini Públic: La C partida por una barra. Vull dir que otres persones poguen utilitzar-la, però s’han de respectar els drets morals, dient sempre qui és l’autor original.

2.- Copyleft: Una C al revés tachada.  Elimina les restriccions de redistribució de copyrights. L’única cosa que s’ha de mantrindre, és que la còpia ha de mantindre les mateixes característiques que l’original.

3.- Creative Commons: Si apareix...

Reconocimiento (persona): qualsevol explotació ha de respectar l’autoria de l’obra.

     No comercial: (una € partido) : la explotació no es pot explotar comercialment.
Sense obres derivades: (=) No obras derivadas de la original.
Compartir Igual: (fletxa) Es manté la mateixa llicéncia al compartir.

(CC) (persona)by: Es permet qualsevol explotació de l’obra, incloent la comercial, així com la creació d’obres derivades, la distribució de les quals está permesa també sense ninguna restricció.

CC personaby €NC: No es permet autoria ni obres derivades

CC By NC SA:  No es permet l’ús comercial ni de l’obra original ni de les derivades. I la copia ha de mantindre les mateixes llicéncies que l’original.

CC BY NC ND: Mo es permet l’ús comerical ni la generació d’obres derivades.

CC BY SA: Es permet l’ús comercial de l’obra i derivades, però es manté el mateix tipus de llicència que l’obra original.

CC BY ND:Es permet l’ús de l’obra però no de les obres derivades.

creativecommons.gif



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada